Verleiden met uw stad

Door Klaas van der Veen 26 juni 2015

“Dordrecht, verrassend dichtbij”. “Zoetermeer heeft meer”. Verzin er nog een paar, liefst in gezelschap. Na de slogan komen de marketing-teksten. Heel goede, professionele marketingteksten.

Maar een stad laat je niet zien met tekst.

Zwaarder geschut dan: heel mooie foto’s. We wachten op een blauwe hemel, we laten wat figuranten opdraven of wachten op de juiste etnische en sociale mix en dan halen we het resultaat door photoshop. Zou kunnen.

Maar de toekomst, die zie je niet in foto’s.

Laatste truc: we bellen de stedebouwkundige. Die heeft kaarten en ‘impressies’. Gemaakt om de opdracht in de wacht te slepen. Veel te mooi voor de folder of website, en er is van alles veranderd ondertussen.

Wat nu?

U heeft ‘beeld’ nodig, want zien is geloven, heel flauw. Welk beeld? Wat is eigenlijk de bedoeling van dat beeld? U wilt mensen overtuigen, verleiden misschien. U mag de werkelijkheid best een beetje draaien, de boel een beetje ‘framen’ (voor de werkelijkheid hebben we Google Maps en Streetview). U moet specifiek zijn, want ook een beeld komt zomaar uit bij een nietszeggend plaatje, en u wilt juist onderscheid.

Ja, daar leen ik me voor, verleiden met beeld. Propaganda, de zaken mooier voorstellen dan ze zijn. Natuurlijk is het altijd zonnig in zo’n illustratie. Natuurlijk zie je geen grauwe platte daken met plassen en airco-installaties, zoals in Google Earth. 

We gaan tot op het randje van echt liegen.

Dan maken we de kille kantoortorens kleiner, of laten ze weg. We laten de parasols open, in een fris kleurtje. De fietspaden lichten we wat extra op. De afstand tot het station maken we wat kleiner. En het gras is groen. Groener dan bij de buren.

Het gekke is, mensen voelen zich niet bedonderd, want een illustratie – of lijkt het misschien op een beeld uit een animatiefilm – is een droombeeld. Eye candy. En dat is lekker, en mensen weten heus wel dat snoep geen voedingswaarde heeft. Maar pas op: u heeft de bezoeker (of de festivaldirecteur of de winkelketen) lekker gemaakt, nu moet de stad het waarmaken. Ík beloof niks, ú doet die belofte. Heb het lef.

Ook enthousiast over uw stad of bedrijventerrein, en benieuwd naar pittige visuele communicatie? Ik kom graag langs voor een korte presentatie of een inventarisatie van de mogelijkheden en bijbehorende kosten.Stuur me een bericht of bel me even.

Even technisch nu, aan de hand van een voorbeeld: het ArenA-gebied in Amsterdam Zuidoost. 

Dit werk is opgenomen in de nieuwe Bosatlas van Amsterdam.

Arenapoort gebied

Zo ziet het gebied eruit op Google Maps. Functioneel maar onherkenbaar.

arena vanaf station

Zo ziet het gebied eruit in Google Earth. Je zou alle gebouwen er in 3D in kunnen laten zetten, maar wat je dan ziet is de werkelijkheid 😉 Een navigeerbare, klikbare 3D-omgeving is in theorie mogelijk, maar vooralsnog is bandbreedte en rekenkracht onvoeldoende om dat overtuigend te doen. 

p071ArenaPoort standaardplgr

Zo ziet het gebied eruit op de plattegrond ter plekke. Een heel groot gebied, en de vraag is: ‘herkent de bezoeker de stad om zich heen in die rode vlakjes en witte lijntjes?’

p071ArenaPoort uitsn groot

Visualisatie in 2,5D: het lijkt 3D maar is een platte tekening. Voordelen: je kunt de werkelijkheid volledig naar je hand zetten. Zo is Amsterdam aan de horizon te zien, en is het winkelgebied rechts flink verkort. Alles wat een stad groot en grauw doet lijken is weggelaten. Nadeel: je kunt het gebied niet even van de andere kant bekijken, bijvoorbeeld in een perspectief dat de sportvelden benadrukt. Het is een tekening, meer niet.

ExD ArenAPoort3D boulevard

Visualisatie in 3D: het bedrijf NoSuchThing bouwde elk gebouw in 3D na. Dit wereldje, daar kun je doorheen vliegen en lopen, en je kunt het manipuleren zoals je wilt. De gebouwen hebben correcte maten en plaatsing (een nadeel ten opzichte van een 2,5D plattegrond zoals in het voorgaande plaatje).

 entreeStadion

Zonsopkomst. Dit aanzicht is het ‘sportaanzicht’, maar ook Ziggo Dome en het nieuwe hotel daar staan erop, gebouwen die ontbreken in Google. Een vriendelijke ochtendzon schijnt hier op afroep.

vb A34 A35 A40 2

Alle gebouwen zijn witte doosjes. Daar frist de stad van op, en het beeld wordt er rustig van. Individuele gebouwen zijn gedetailleerd. Dat kan op bestelling.

141118ArenaPoort 3D Binnenwerk DEF WEB 1

Als de 3D stad af is, komt er een ‘platte’ informatielaag overheen, met alle namen, logootjes en verkeersaanduidingen.

141118ArenaPoort 3D Binnenwerk DEF WEB 2

De oostelijke helft van het gebied.

IMG 8010

De stad kan gebruikt worden in elk medium (ook video of animatie), hier een ‘Booqi’, zo’n handig uitdeelfoldertje.

IMG 8002 

Het Booqi wordt in displays van 50 stuks verdeeld over het gebied.

google indoors

De plattegrond uit de voorgaande serie plaatjes dient uitsluiten om de verblijfstijd van bezoekers te verlengen, niet voor navigatie. Daar hebben we Google Maps voor. In Google Maps kun je tegenwoordig ook Indoors plattegronden plaatsen. Daarnaast kunt u ook zorgen dat de bezoekers via Google Streetview naar binnen kunnen, door een fotograaf een 360graden panorama van uw interieur te laten maken. Boeiende opties, vraag mij ernaar. 3D zie je ook al in Google, maar die kunt u niet naar uw hand zetten.