Tekenen met techneuten, voor leken
Door Klaas van der Veen | 1 augustus 2015
“De doorvoerbuizen bij de ankers en de jetgroutkolommen onder het pand, kunnen die tóch op de tekening?”
Zomaar een zin uit een mail.
Als je het een wetenschapper of techneut vraagt, dan is elk onderwerp te ingewikkeld om simpel te tekenen. Er moet altijd meer op. Het zijn mensen van de precisie, het is ze tijdens de opleiding verboden om onnauwkeurig te zijn of dingen weg te laten. Maar als je het voorstellingsvermogen van bezoekers of een aanbestedingscommissie moet opwekken wil je grote lijnen, de details komen iets later.
Er is wat te doen voor een ontwerper. Je moet ten eerste snappen wat ze bedoelen als ze zeggen ‘jetgroutkolommen’ of ‘barchaanduinen’. Leuk, zo leer je nog eens wat. Maar je moet vooral een enorm diplomaat zijn. Want techneuten en wetenschappers zijn onthand, of misschien zelfs een beetje aangerand, als je hun onderwerp zomaar platslaat.
Doe als een dokter met een grote injectiespuit. Zeg ‘het doet even pijn, maar het is nodig’.
Ik ben heel gemeen. Ik zeg gewoon wat ze eigenlijk wel weten: ‘je krijgt de zaal tegen je als ze het niet voor zich zien’. Of ‘je vakgroep wordt opgeheven als het bestuur niet snapt wat je doet’. Bangmakerij natuurlijk, maar het is voor het goede doel he? Begrepen worden. Wie wil er nou niet begrepen worden?
Techneuten snappen elkaar, dat is niet het probleem.
Het probleem is dat de beslissers geen techneuten zijn, en dat die beslissers hun beslissing moeten vertalen naar mensen die nog minder techneut zijn.
Zo’n cultuur- en kennisverschil overbruggen lukt alleen met een goed plaatje dat precies de juiste nadruk legt. Dan hoor je “aha” en vervolgens kom je aan de cruciale details toe. Begin je met die details, dan ben je je publiek kwijt.
Ondertussen heb ik veel plezier. Spannend ook, schetsen tot de ingenieur zegt ‘hier kan ik mee leven’. Liever ga ik door tot dat ene grote compliment dat ik ooit kreeg van een professor:
“Nu kan ik op een feestje eindelijk uitleggen wat ik doe!”
Klinkt lollig, maar ik maak even een serieus punt: een tekening die het goed doet op een feestje, is dezelfde die in een rapport wél gelezen wordt, die mooi past op een powerpoint dia of die het lekker doet op een groot bouwbord of in de krant.
En die lastige zaal vol mondige belanghebbenden? Je kunt die ontwerper natuurlijk ook vragen of hij assisteert met presenteren. Of iemand weet die de presentatie kan timen en stroomlijnen… Want de manier waarop je een ruimtelijk project uitlegt is onderdeel van je identiteit. Kijk maar eens op www.metroel.nl
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag me naar opties en prijzen of laat me langskomen voor een korte presentatie voor uw mensen. Stuur me een bericht of bel me even.
De titel van dit blogje verwijst naar het leukste onderdeel: samen met een ingenieur om tafel zitten om ter plekke uit te tekenen wat er getoond moet worden aan ‘de bezoeker die weinig tijd heeft’.
Dit is de technische tekening die erbij hoort…
Illustraties voor een aanbesteding. Die is vreselijk technisch, maar er moet (mede) besloten worden door mensen die in korte tijd, zonder diepgaande technische kennis, de zaak moeten beoordelen. Een tekening geeft veel helderheid. Voor BAM (via MetRoel designmanagement)
Bij een infrastructuurproject speelt de duur en aard van de hinder, ondervonden tijdens het bouwen, een grote rol bij het toewijzen van de klus. Slim bouwen = kortdurende hinder. Dat moet je laten zien. Voor BAM (via MetRoel designmanagement)
Hinder-overzicht: zowel auto’s als schepen hebben tijdens verschillende stadia last van de werkzaamheden. Dat zie je zo!
Laat maar zien wat je met groendaken kunt, in de stad. Met een fictief gebouw, dan kan iedereen het betrekken op zijn eigen gebouw of stad. Voor Cityroofs (een merk van Zoontjens Beton, via MetRoel)
Een eenvoudige tekenstijl (isometrisch) zorgt voor een eenvoudige uitwisselbaarheid van componenten, net als bij het echte groendak.
Een animatie voor een beursstand of tijdens sales-gesprekken. Het filmpje toont fictieve gebouwen, kenmerken van groendaken en een aantal stakeholders. Die hebben elk andere wensen en benadrukken andere aspecten. De video vindt u hier.
Logistiek heeft een belangrijke ruimtelijke component. Als je efficiënte logistieke concepten inzichtelijk wilt maken, moet je ze laten zien. Hierboven een deel uit het storyboard voor een animatie. Voor: Ewals eLogistics via MetRoel
Fabriekjes, warehouses en vrachtwagens en treinen. Zie je de slimste route? De video vindt u hier.
Je hoeft niet alles te animeren. Aan het slot van het filmpje schrijven we gewoon nog even op wat de kijker moet onthouden.
Duurzaamheid: hoe plaats je huizen ten opzichte van de zon?