Ieder z'n winkeltje?

Door Klaas van der Veen 3 juli 2015

De natuurmensen maken een paneel over natuur, dat die het belangrijkst is, de waterschapslui maken een bord over waterhuishouding, dat ze dat zo goed doen, de monumentenjongens maken een bord over oude boerderijen, want er is niets interessanters. 

Zo staren de bezoekers tijdens hun fietstocht in ieders navel.

Als zo’n stichting, gemeente of -schap zich een stukje landschap toe-eigent, hebben ze het alleen maar over hun eigen winkeltje. Er komt dus een bord over een uil. Een bord over een boerderij, en een bord over waterkracht-van-vroeger.

Dan komt er een uil, die gaat broeden op een zolder van een zorgboerderij die vroeger een watermolen was.

Of er is een beek, die op geheel natuurlijke wijze overtollig water afvoert waarin ijsvogels vissen vanaf de elzen op de stroomruggen. Een beek waar je ook nog in kunt kanoën.

Net op tijd, als we geluk hebben, verschijnt er bij het informatieborden-maken een schaap met vijf poten dat zich ontwerper noemt. Hij wil heel erg niet in ons hokje passen. Het is geen échte natuurliefhebber, geen echte geoloog, geen recreatieman en duidelijk geen historicus. Dat vinden we niet leuk. Maar hij zoomt uit.

En zie: de waarde van landschap zit ‘m in de optelsom.

De waarde van het werk van een gebiedseigenaar of beheerder gaat daarom ook nooit over één los onderdeel. Een losse ijsvogel maakt geen waardevol landschap. Dat wisten we toch wel?

Ja. Wat die ontwerper zegt, dat vonden we allemaal afzonderlijk eigenlijk ook wel, maar niemand kon het zo formuleren dat het niet overduidelijk het stempel van zijn of haar eigen winkeltje droeg. Hij wel. Hij stopt ons gekibbel en stopt het versnipperen van zo’n belangrijk onderwerp als landschap. Trouwens, hij komt wel gezellig bij ons zitten om te vragen wat er verteld moet worden aan de bezoeker, dus diepgang krijgen we wel. 

Met zijn presentatie hebben we de wethouder en die provincielui te pakken. We snappen elkaar allemaal een stuk beter en worden niet meer zomaar aan de kant geschoven door de infrastructuurjongens. Eerder kon iedereen ons voorstel nog wegwimpelen met ‘het gaat alleen over die ijsvogel’, maar nu hebben we een plan dat de liefhebbers verenigt en ook dienst kan doen als onderwijsmateriaal, excursie voor gasten van de gemeente, het kan op de website, in de landelijke app, en de fietsverhuurders vinden de bijbehorende fietsroutes lekker om weg te geven. En het kan betaald worden uit drie potjes tegelijk! We stoppen met ‘zenden’, we gaan de bezoeker, de liefhebber, helpen. Die smult als-ie eindelijk boeiende verbanden te zien krijgt. Iets leest wat ze nog niet wist. Snapt wat landschap is.

Wie wint er het meest? Het landschap.

De ideale wereld, hij bestaat 😉

Heeft u ook een mooi gebied met allerlei eigenaren en belanghebbenden, en op zoek naar een goede integrale aanpak om iedereen te vertellen waarom het zo waardevol is? Laat me een korte presentatie geven op de eerstvolgende vergadering. Stuur me een bericht of bel me even.

Hieronder het project ‘Vogelboulevard’, waarbij Natuurmonumenten en een aantal gemeentes mij vroeg om een open vraag te beantwoorden: ‘wat is een vogelboulevard?’. Lijkt over één onderwerp te gaan, maar ‘vogels’ is alleen maar een smoesje om mensen goed om zich heen te laten kijken. En dat is mijn missie numero uno.

De foto bovenaan dit blog is een simpel trucje: kijk door een wc-rolletje, dan richt je je blik al, en kijk je beter.

verrommeling

Dit valt nog mee. Drie afzenders, waarvan de ANWB natuurlijk unieke en herkenbare info te bieden heeft.

blikrichtenIMGP0046

De blik richten is alles wat er nodig is om mensen landschap te laten bekijken. (Je kijkt hier vanuit een Grebbeliniebunker. De aanstormende vijand bedenk je er zo bij)

150120 NMVB bunschets003

De broedende zwaluw verenigt veeschuur, boererette en wegaanleg: het zijn allemaal broedplaatsen.

120106NM VB folder def 2

Stap 1: flyer met rechts de 6 uitgangspunten van de Vogelboulevard en links wat uitvoeringsopties. Hiermee kun je langs belanghebbenden. 

Exd NM bordhouder voorkant beeld

Bord, bedacht om bovenop bestaande damhekken gemonteerd te worden. Zo hoef je geen nieuwe objecten in het landschap te plaatsen. Broeden, gras maaien, jacht bekeken door de tijd heen. De zin ‘van ei tot afrika’ kun je van grotere afstand lezen.

NicoRico

Vogelkenner Nico de Haan en experience designer Rico van der Sloot in het veld. De vogelkenners zouden het liefst flink ingrijpen in het landschap om vogels te lokken. Ik ben van mening dat het landschap zoals het is een eerlijker beeld geeft, en veel minder kost.

routeNL rondomSpakenburg

De Vogelboulevard heeft vast een website, maar veel handiger is het om de verschillende routes (die Vogelboulevards bevatten) in te voeren in alle apps die mensen op hun telefoon hebben staan, zoals Route.nl. De Vogelboulevard ligt altijd tussen twee fietsknooppunten, want die zijn een eenvoudige en bekende manier om het publiek over een fietsroute te vertellen.

140506VB app schermen 01

Natuurlijk is er een app te bedenken, of liever nog een responsive website.

140506VB app schermen 02

Het zoeken naar de vogelsoort die je ziet kan beter dan in bestaande apps, met name door zoekfilters heel eenvoudig te maken.

140506VB app schermen 03

Je kunt ook bij de route beginnen, met vogels, (of landvormen, boerderijen, molens) als secundair onderwerp.

 

telling

Uiteraard, een concept dat vogels als kapstok gebruikt, daarvoor moet je in de vogelkunde duiken. Welke vogels zijn er in welk seizoen te zien, bijvoorbeeld. (www.waarneming.nl)

westdijk maatweg satelliet

De logica van het landschap zie je goed op satellietfoto’s, maar veldonderzoek is onontbeerlijk. Gewoon doen wat je verwacht dat de fietsende recreant kan gaan doen. 

 

NM VB schetsboek002 4

Vogelgidsen gaan over determinatie, een oogstreepje hier en een vleugelvlek daar. Voor vogelboulevard moet er een veel minder enge benadering komen. Hoe weinig heb je nodig om een wulp te herkennen bijvoorbeeld? Gelukkig kan ik overweg met een penseel. In de onderzoeksfase kun je geen illustrator vragen, want die vraagt ‘hoe wil je het hebben?’

geslotenP4141198

Sommige eigenaren van stukken land die aan een vogelboulevard liggen zijn niet zo gastvrij. Nog niet. Want als je ze vertelt dat hun gebiedje boeiend is als je er zus en zo naar kijkt, en als je ze vertelt dat iedereen meedoet, dan gaan ze misschien overstag…