Een fietser in een landschap heeft een leukere tocht als-ie 'iets' weet van de dingen die hij of zij ziet. De ouderwetsche manier om die verhalen of informatie over te brengen is het 'informatiebord'. In een andere waarneming zei ik: elke natuurclub, gemeente of waterschap plaatst een informatiepaneel. Hoe dien je de bezoeker daarmee? Of wil je eigenlijk alleen opscheppen over de goede werken van de afzender?

Natuurlijk is het zo dat terreinbeheerders het beste voor hebben met hun gebied, maar dat is ook hun taak, en we betalen ervoor. Toch: niet elke organisatie is z’n leven zeker, en dan is het niet verwonderlijk dat het bestaansrecht wordt onderstreept door te zeggen

‘Mooi hier hè? Daar zorgen wij voor!’

Ehm, dames en heren van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de waterschappen en waterwinbedrijven. Zullen we die boodschap dan wel even heel goed camoufleren? Zullen we de informatie zo goed, zo leuk en zo mooi maken dat de bezoeker het ons vergeeft dat we ons logo er zo groot opzetten? En zullen we onszelf niet méér toe-eigenen, en meer toeschrijven, dan ons toekomt? (Liever: samenwerken. Zie mijn stukje hier)

Zie je een informatiepaneel als advertentie, dan snap je meteen waarom het informatiepaneel nog bestaat, terwijl je met digitale middelen zoveel meer kunt doen. Die zijn onzichtbaar in het veld, een paneel-met-logo niet. Met een app die je nog niet hebt geladen rij je een interessante plek voorbij, een bord attendeert je er juist op.

Maar dan moet de inhoud van zo’n bord je wel belonen. Anders stop je niet voor het volgende, en word je misschien wel helemaal bordenschuw:

‘Wat doen al die lelijke plastic prints in m’n mooie landschap?!’

Ik was begin 2015 lang op reis, en werd onderweg nog het meest blij van borden met bondige tekst (maar niet te summier) en een duidelijke afbeelding van iets dat ik niet zomaar zelf kon zien (de situatie van 400 jaar geleden bijvoorbeeld) of niet zomaar kon overzien (de samenhang van een verdedigingswerk bijvoorbeeld).

Het beste bord toont precies wat je nodig hebt om de waarde van het gebouw of landschap te zien.

Het klassieke informatiepaneel heeft nog steeds bestaansrecht. Misschien is de betere oplossing ‘allebei’: een bescheiden bord met informatie die de ervaring flink vooruit helpt, aangevuld met een URL / QR-code waarmee je de extraatjes op het web bereikt. 

Benieuwd? Een kort onderzoek en een presentatie ervan voor uw mensen kan altijd. Mail of bel mij.

Hieronder een voorbeeld: een groot gebied moet informatievoorziening krijgen. We zoomen in op fietsers, en we kijken alleen naar plekken waar die geheid komen, langs bekende routes. Het helpt dat onze directe opdrachtgeefster betrokken is bij de Fietsersbond in het gebied. Opdrachtgever waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Digitaal? Apps download je niet in het veld dus het zou web moeten zijn. Het digitale medium heeft andere eigenschappen en voordelen, dat moet je weten en benutten. Dus liever geen ‘opengewerkt kasteel’ maar een goed geluidsfragment. Video is geweldig, denkt u, maar een filmpje streamen in het veld, zonder snelle verbinding, dat wekt ergernis. Met relatief weinig inspanning kun je plaatsen of routes toevoegen aan bestaande apps of routewebsites, en een routepagina aan de eigen website is ook zo gebouwd. Het probleem van de fietser die aan uw object voorbijrijdt is te ondervangen door ter plekke een minimaal bordje of paal te plaatsen, met een verwijzing naar web. 

NM5034003

De minimale oplossing: een paaltje met QR-code.

NM5034004

Mini-informatie op een paaltje met een QR code die naar web verwijst. Op deze plek (Duin&Kruidberg bij Haarlem) is het bereik net aan goed genoeg. (niet gemaakt door Explanation Design)

HDSR borden schetsen004

Informatievoorziening voor een waterschap.

Ik wilde 'lekkere' borden. Met personages en voorwerpen die een verhaal vertelden over het waterwerk dat je voor je zag liggen. 

familie130603HDSR borden pres2 3

Allereerst: in het gebied staan enorm veel objecten, maar je wilt niet veel borden plaatsen. We groepeerden objecten met een gemeenschappelijke watertaak (bijvoorbeeld 'een polder drooghouden') binnen 1 'familie'. We zochten voor de hand liggende fietsroutes, waar we een 'familiebord' plaatsten, waar alle objecten langs de route op genoemd werden. Dat bord zou op de populairste plek staan, met 'familieleden' op een beperkt aantal andere plekken. Kleine schildjes zouden de objecten markeren die ook bij het familieverhaal hoorden, zoals dijkpalen, sluisjes of wachthuizen.

130603HDSR borden pres2 11

De bekende ingrediënten: kaart, blokdiagrammen om processen uit te leggen, een personage om een verhaal te vertellen, en het waterwerk zelf, waarvan we de werking uitlegden. De tekst vertelde het algemene verhaal over het waterschap en haar watertaken.

140422 HDSR borden001

Toch: het introduceren van een personage bleek een stap te ver, te fantasievol en te arbeidsintensief. De herziene aanpak is simpeler: tekst 1 over het waterschap, tekst 2 over de watertaak, diagrammen om de watertaak uit te leggen, foto's om de betrokken waterwerken 'voor te stellen', en een kaart waarop je kunt zien waar alles ligt en waar je zelf staat.

Wij vonden de nieuwe oplossing minder speels, maar later bleek dat hij veel haalbaarder was, en goed oogt.

150107 HDSR borden DEF Deel12

De bezoeker is ter plekke, maar kan een watersysteem of sluizencomplex gewoon niet overzien. Dat moet je even tekenen, met een korte uitleg bij elk onderdeel.

150107 HDSR borden DEF Deel11

Het watersysteem rond Utrecht is erg complex, een versimpeling loont de moeite.

150107 HDSR borden DEF Deel13

 

Een overzicht van alle onderdelen van een sluizencomplex uit 1905 in Utrecht.

 

 

 

150107 HDSR borden DEF Deel3

De cartografie is op maat. Geen wegen, behalve voor houvast, weinig details, en een uitsnede van een beperkt gebied. En natuurlijk de magische woorden 'u bent hier'.

150107 HDSR borden DEF Deel16

Een compleet bord. Dit bord gaat over een groot gebied, waar de waterhuishouding van wordt uitgelegd. Interessant voor de bezoeker om de reikwijdte van het gebouwtje waar hij of zij voor staat te doorzien.

bordIMG 7907

De borden zijn als lessenaar uitgevoerd. Dan staan ze niet heel hoog en zijn ze makkelijk leesbaar.

jaarsveldIMG 7927

Ensemble van bord en picknickbank met opzetstuk bij het Dijkhuis te Jaarsveld.

 

 

 

 

Meer weten over dit onderwerp? Bel me gerust, of vraag me per mail om meer informatie.

Dit blog geeft mijn eigen mening weer, er wordt op geen enkele manier voor betaald.

Terug naar overzicht...