Tentoonstellingen. Weet je wat duurzaam zou zijn?
Door Klaas van der Veen | 4 februari 2016
“Wat is er milieuvriendelijker: eco-verf gebruiken of keiharde hufterproof lak die heel lang meegaat?”
Dat soort vragen komen langs in een discussie tussen een ontwerper (ik) en een leverancier of opdrachtgever. Zij hebben al zonnepanelen op het dak, rijden elektrisch en hebben in de kantine een vleesvrije dag. Schattig hè?
Er zijn verdorie zat projecten die een pad volgen dat geen vleesvrije dag ooit goed kan maken.
Dat zijn projecten die niet verder gaan dan de lancering. Na de champagne vinken de betrokkenen het project af en gaan over tot de orde van de dag. De website kwijnt weg, de app loopt vast, de folder blijft liggen en de tentoonstellingsobjecten vangen stof. Geen geld, geen uren, geen ownership. Gênant, zeker met zo’n groen keurmerkje vanwege die eco-verf.
Weet je wat duurzaam zou zijn?
Vooraf de hele levensduur van het eindproduct overzien en daar geld en mensen voor vrijmaken. Zodat een project na de lancering door kan lopen. Zodat de inspanning van het team en de footprint van de productie meer bezoekers bereikt. Want als een project wegkwijnt, is elke hybride vergaderkilometer hartstikke onduurzaam, en elke pot eco-verf verspild. Uit mijn ervaring hier wat tips, ook geldig voor ‘groene’ projecten.
- Content: maak ‘m modificeerbaar en sluit een bepaalde locatie, datum of doelgroep niet zomaar uit.
- Dialoog: betrek de eindgebruiker bij het ontwerp, dan is je project waardevoller en komt er feedback binnen.
- Overleg: klein, snel, beslissingsbevoegd team. Teveel mensen aan tafel is zeker onduurzaam. (Te weinig mensen dan mis je kansen).
- Publiciteit: een effectieve digitale aanwezigheid. Een mini-site of (gast)blog en links in relevante portals en social media. Inclusief iemand die er bovenop zit.
- Geld: verhoog het budget en ga verder dan ‘jahoor, we hebben gemaakt wat we beloofd hebben’. Dan bereik je per euro meer mensen, langer.
- De beste tip: …
… en toen belde er een overheidsinstelling. Enthousiaste stem: “We willen een expo”. En voor mij de vraag “wat gaan we daar vertellen, en hoe?” Altijd leuk.
Het moest snel klaar zijn en er was weinig geld. Je ziet aankomen dat het hele budgetje uitgegeven wordt aan uitvoering. Voor toekomstige marketing, verbetering, onderhoud, 2017-bestendige content of goeie webpagina zou geen geld over zijn. Voor raadplegen van eindgebruikers of experts zou geen tijd zijn. Hoe leuk het ook zou staan in mijn portfolio, hoe blij men ook zou zijn op de opening, er is hier maar één hard oordeel op z’n plaats: wegwerp. Ik gebruikte voor het eerst duurzaamheid als argument om het budget omhoog te praten. Het klonk idealistisch, maar een doodlopend project, waarom zouden we dat willen?
Alleen een doordacht plan met dito gespreid budget leidt tot duurzaamheid. Duurzaam, niet als in ’eco’, niet als in ’zuunig’, maar als in ‘lange termijn’.
Wees duurzaam. Geef je project een lange adem.
PS: het project op de foto in de header ging wel lang mee…