Een boek voor de vakman-liefhebber

Door Klaas van der Veen 1 maart 2018

Typografie is het eerste wat een geschreven tekst overkomt. Een kop, witregels, volgorde, regellengte. Het gaat over ordening en onderscheid. Ik vond typografie altijd het mooiste vak. Ik kreeg les van Mart. Warmerdam, en liep bij hem ook stage. Daarbij zijn heel wat boeken in elkaar gezet. Ik heb van hem geleerd om sober te typograferen: 1 of 2 lettertypes in een paar corpsgroottes. Typografie omvat de tekst zelf, op het nivo van letters, woorden en regels, maar ook de pagina. De pagina inrichten, een serie pagina’s inrichten, dat is wondermooi werk. Ik besteed onevenredig veel tijd aan maatvoering (kolombreedte, witruimtes, tussenwit).
Typografie en pagina-indeling zijn heel dwingend richting de redacteur en de schrijver. Een bepaald boekformaat dicteert nu eenmaal hoeveel woorden er op de pagina passen. Je wilt pagina’s goed vullen. In dit boek ‘Monsieur Louis’ is het stramien van de leestekst klassiek, voor de kaderteksten is er een modern stramien.

Ik zal u met verdere details niet storen.

Veel opvallender dan de typografie is de onderwerpkeuze. Een bedrijfsjubileumboek is al gauw gevuld met historische weetjes, oude foto’s, verhalen van deze en gene, krantenknipsels. Ook voor Wijnkoperij Okhuysen kun je zoiets maken. Maar de kern van het bedrijf is het vermogen van monsieur Louis Kat om de juiste wijn te vinden. Dat deed hij door Frankrijk te doorkruisen en op wijnmakers af te stappen. Praten, proeven, noteren, proeven, een proeffles naar Haarlem sturen. Het besluit om zijn inkoopreizen te verheffen tot enige onderwerp van dit boek, was snel gemaakt.

Uiteraard heb ik zelf de kans gegrepen de landschapsfoto’s voor de openingspagina’s van elk hoofdstuk te maken. Een genot, wandelen over 25 domeinen, kamperen aan de rand van de wijngaarden en zo nu en dan een glas proeven of een hapje mee-eten.

Kamperen langs de Vienne tijdens een bezoek aan de wijngaarden van Charles Jouguet.

Okhuysen Wine Merchants commemorative book

Landschapsfotografie om het boek in het heden te trekken.

Twee stramienen, over elkaar gelegd. De leestekst in een klassiek stramien, gezet in Plantin, een Franse letter uit 1913, gebaseerd op het werk van een 16 eeuwse lettergieter/uitgever Plantin. De kaderteksten gezet in Alright Sans.

 

Ook kaartjes zorgen voor de hedendaagse noot: je kunt de wijndomeinen gewoon bezoeken vanaf de autoroute.

 

Het landschap in volle glorie, op elke openingsspread.

 

Condrieu, Noordelijk Rhône: opstaan voor zonsopkomst om snel de mooiste plaatjes te schieten.

 

De oude rode wijnpers van Jean-Marie Guffens in een hagelnieuwe vinificatieruimte.

 

Ik vind dat een echt boek een register moet hebben. In dit register staan meer dan 600 namen van wijnmakers, wijndomeinen en wijnen.

 

Een eigenzinnige omslag, waarop verschillende wijnmakers Monsieur Louis een glas inschenken. De opdrachtgever koos voor een softcover.

 

Sommige kaartjes hebben een inzetje, zoals deze waarop Grand Cru akkers in de Elzas te zien zijn.

 

Het boek start in 1963. Voor mij als redacteur een reis door het geheugen van de schrijver. Intiem en vol details.

 

Wachtend op zonsopkomst in Val del Duero, Spanje.

Aan het werk nabij Rueda. (foto Marjolein Triesscheijn)

Auteur Louis Kat signeert.